De lach om de lach

  

   “Iedere voorbijganger heeft invloed op je leven.”

   
Dat is de wijsheid die D. me vandaag met een mond vol slablaadjes en pita, of kipsla want ik zat met een tekort aan pitavlees, toebedeelde.
   
Na haar eerdere sms :
   
“Zap, goesting om mee naar onze stamkroeg ‘de Vlug’ te gaan? Ik krijg boebels van mijne kleine nadat hij in de selfcarwash twee auto’s met schuim heeft ondergespoten en zichzelf bijna heeft opgezogen in een stofzuiger aldaar. (Waarom zijn die dingen niet ietsjes krachtiger?) Nu wil ik hem zoekmaken in een ballenbad!”
   
(Ik terug : Gisteren al frieten gegeten, kom maar naar hier broccoli eten, ook een smaak die je nooit meer los laat.)
   
(Voor wie niet mee is : “Quiiiiiiick, zijn smaak laat je nooit meer los!”)
   
en ons plotse besluit van de broccoli te vervangen door pitabroodjes, kwamen die woorden aan als een tang op een varken.
Maar ze wist ze uit te leggen.
   
Ooit, toen zij en ik te voet naast elkaar kribbig mekaar erop wezen dat het de hoogste tijd werd dat nog eens iemand anders ons zou ophemelen dan – ons kent ons – vriendinnen, reed er een opmerkelijk figuur tegen twintig per uur op zijn moto ons tegemoet.
Zij : “Zie hem daar! Die heeft daar duidelijk geen last van, die is juist van bil gegaan, zoveel is zeker.”
Het eerste wat ons opviel was een uiterst belachelijke zwarte pothelm, tenminste als je een beetje cool wil uitstralen gezeten op zo’n brulding. Als je je blik daarop richtte, werd die onvermijdelijk getrokken naar een beetje lager, waar zo’n beate grijns van oor tot oor de rakker een zeer idiote uitstraling gaf.
Hij was werkelijk een lust voor het humoristische oog.
We konden nog net de beleefdheid opbrengen om te wachten met slappe lach tot hij zich buiten gehoorsafstand bevond. Wat daarna volgde kan je situeren tussen over de grond rollen van het lachen en mekaar in evenwicht houden, wat pijnlijke trommelvliezen veroorzaakte, want het geluid dat we produceerden was vergelijkbaar met dat van een kudde zeekoeien die met een breipriem bewerkt worden en snot en tranen overal, gecombineerd met buikkrampen.
Een kwartier lang.
De rest van ons leven lang.
Deze voorbijganger/rijder kan nooit bevroeden hoe hij sindsdien ons leven beïnvloed heeft.
Op gepaste en vooral ongepaste tijden wordt hij weer vanonder het stof gehaald en zijn uitdrukking heeft ondertussen benamingen gekregen als de poepsmile, de Michel Lelièvrelach (al betwijfel ik of die toen van de grond is geweest, hij werd toen voorgeleid), de pothelmgrijns. We herkennen hem op onze eigen gezichten en op die van anderen.
Lachen om de lach, een geweldig gevoel is dat.
   
Intussen zijn we experts in lachherkenning en in ieder verhaal dat iemand van ons afsteekt, neemt de beschrijving en vooral het naäpen van de uitdrukking van het gelaat toch wel een grote hap eruit.
Die we vervolgens terug opvullen met ons eigen gegrinnik, gegiechel, zeekoegejank.
   
Iedere voorbijganger heeft dus invloed op je leven.
Jah… 
Om mijn kritische ik te omzeilen mompelde ze er nog vlug achteraan :
“Ahja, stel dat je bij het opzij gaan om iemand te laten passeren daardoor net niet in dat putje stapt waardoor je je knie zou gebroken hebben!”
Wat prijs ik me toch gelukkig met zulke intelligente vriendinnen!
  

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: