Je bent nu eenmaal verstandelijk overbegiftigd of niet

  
   De intelligentsia van de straat namen enkele uren voor de dode lijn hun belastingsaangifte ter hand.
Blakend van vertrouwen in zichzelf en hun te wassen varkentje vouwden ze hun kladbrief van 2006 open. En voor zo’n poepsimpel overschrijfwerkje huren minderverstandelijken dan een boekhouder in. Laat ons niet lachen, want nog meer vrolijkheid bij deze actie kunnen wij echt niet dragen.
   
– “Pssst, moose, vak één, nieuw bankrekeningnummer, dat is voor ons.
… 
Met welk een Chinees komen die nu af?
Iban?
Bic?
Daar heb ik van mijn leven nu nog nooit van gehoord. Weet jij…?”
– (Lange stilte) “Grommel. Nee.”
– “Iets met vinden op een rekeninguitreksel of vragen aan je bank.”
– “Die ben ik nog nooit gaan afhalen, we hebben geen reksels en ook geen bank die nog open is.”
   
Mijn held, de net iets snuggerdere van ons twee, raadpleegde google en een kwartier later waren we helemaal mee met onze Iban en onze Bic, poeh, iets met fluitjes en centen.
   
– “Kerdekke, dat was ik even vergeten, wij zijn nu wettelijk samenwonend. Ik moet aanduiden of jij meer of minder dan € 2660 verdient.”
– “Per maand of per jaar?”
– “Euh… heel erg duidelijk zijn ze hier niet, maar ik vermoed per jaar.”
   
– “Djeezes… alles is anders, de kinderen staan nu bij jou ten laste, rubriek 1030, niet vergeten in te vullen.” 
– “Hoezo? Op één januari 2008? Dit is toch de brief van 2007?”
   
– “Maximale aantal kinderen dat op 1 januari van enig vorig jaar te uwen laste was en met u in deze woning samenwoonde?”
– “Probleemke. Dat gaat hier over jouw kadastraal inkomen, over jouw appartement, waar mijn kinderen die nu bij jou ten laste staan, nooit hebben in gewoond.”
– “Die zijn ineens niet meer aftrekbaar of watte?”
– “Foert, ik zet hier die jong bij mij erbij : van enig vorig jaar… ja, het was een enig jaar vorig jaar en dan? Bedoelen ze nu dat eender welk vorig jaar ze in die woning verbleven? Bij mij dus : 4!”
   
– “Oekandana? Ineens moet ik hier bedrijfsvoorheffing gaan invullen. Dat heb ik nu nog nooit gedaan.”
   
– “Hier, aftrekbaar bedrag van de uitgaven voor opvang van kinderen jonger dan 12 jaar. Tiens? Ik vind geen papieren van de bosklassen van krulzap vorig jaar. Sportkamp, ja, Brandweerkamp, ja, bosklassen, nee. Zal ik er dat dan maar gewoon bijschrijven, dat bedrag? Als ze bewijzen willen heb ik pech. (Vandaag ontdekt dat bosklassen niet tellen omdat die tijdens de schooluren doorgaan.)
   
De intelligentsia ploeterden, vonden documenten waarvan ze niet wisten wat hun herkomst was, mankeerden documenten en met de beschikbare documenten veegden ze het zweet van hun voorhoofd. De minst ingenieuze piepte kreunend dat ze ook een boekhouder wilde.
   
Wat een feest toen het karwei, opmerkelijk later dan voorzien, met het zetten van de handtekening een slot kreeg.
   
Slimmerd één en slimmerd twee wapperden tijdens de rit naar de brievenbus van de dienst fiscaliteit met hun omslagen doorheen het raam alsof het de Spaanse vlag betrof.
Moose kreeg de majestueuze taak de overdracht der gevulde enveloppen van onze auto naar de brievenbus te voltooien. Nauwgezet volgde ik iedere statige pas die hem dichter naar zijn doel zoog. Efkes vloden mijn afgeleide gedachten de andere kant uit  : “O gij succulente lekkere beer, kom terug dat ik dat t-shirtje van je lijf scheur.” Maar gelukkig beschik ik over een enorme zelfbeheersing en richtte ik me opnieuw naar de essentie van deze uitstap. Mijn herwonnen aandacht zag moose ondertussen rare kronkels verrichten met de gleuf waarbij zijn rechterarm plots verdween en de brieven zichzelf naar de stoep gooiden. De consequenties van het gevecht met een overvolle bus. Na poging nummer drie bleven ze achterwege.
   
In een jubelstemming reden wij huiswaarts en betuigden hardop ons medelijden voor al die honderdduizenden sukkels die niet het geluk hebben om zich op een IQ te kunnen beroepen als dat van ons en het schier onmogelijk moet zijn om zo’n pensum tot een bevredigend einde te brengen.
   
Je bent nu eenmaal de intelligentsia van de straat of niet. 
  
Advertentie

34 Reacties to “Je bent nu eenmaal verstandelijk overbegiftigd of niet”

 1. elke Says:

  Woohoo, dat is pas leven op het randje. Ik begin er toch een week vooraf aan, wetend dat ik nog vanalles bij moet halen en op moet zoeken. Jullie IQ is overweldigend.

 2. Duvel Says:

  Ik ben zo een minderverstandelijke die voor dit overschrijfwerkje gebruik maakt van de diensten van een
  akkouwtent. Die zegt dat je soms bepaalde aftrekposten beter niet invulte en die zorgt er voor dat we volgend jaar 4700 euro terugtrekken en als ze dat niet doen krijgen ze problemen…met mijne akkouwtent . Nu gij weer.

 3. Daylah Says:

  Volgende keer kan je ook altijd een student fiscaliteit inhuren, wij kennen dat ook allemaal en wij doen dat goedkoper dan een “echte” boekhouder 😉

 4. dana Says:

  dan ben ik ook de slimste van mijn straat !!!
  euch, allez, van mijnen appartementenblok in ieder geval toch .
  Het is me toch maar gelukt om den dinsdag (op de valreep) mijn brief zelf in te vullen, ondanks dat ik weer 5 bijlagen mee moest geven, twee jobs heb gehad vorig jaar, vakantieopvang, naschoolse opvang, hypothecaire lening, kadestraal inkomen, enz…..
  Ook na veel zwoegen en zweten en vloeken is het me toch maar gelukt ! Ik ben fier op mezelf !
  Nadien snel den brief nog zelf in de bus gaan steken , Italielei, pffffff, even niet aan den eerste dag van de solden gedacht……….

 5. Hill Says:

  Heeeej.

  Waarom mis ik het stukje waarin de vrouwelijke helft van de intelligentsia, na het dichtplakken van de enveloppe vragend uitriep: Waarom staat bij jou dat adres van de belastingen in dat venstertje en bij mij niet.
  Bij mij staat mijn naam daar?!

  En de mannelijke helft antwoordde:
  Omdat jij je brief ondersteboven in die ondertussen dichtgekleefde enveloppe hebt gestopt schat.

 6. Blah Says:

  Volgend jaar doe ik het zelf. Dan kan ik daar ook een lachwekkend (meelijwekkend?) postje over schrijven 😀

 7. Sabine Says:

  Merci voor jullie hardop betuigde medelijden. ’t Was van doen 😉

 8. veerle Says:

  Voor ’t eerst heb ik wel een boekhouder die dit karwei voor mij oploste. Als zijn rekening komt zal ik als troost deze post nog eens komen nalezen.

 9. annava Says:

  Ik ben blij dat ik een broer heeft die dat volledig vrijwillig met mij wil invullen! En daarbij mij nog eens verplicht om dat niet op het laatste moment te doen maar om minstens een weekje op voorhand langst te komen. Geweldig.

 10. micheleeuw Says:

  Ik ook : tax-on-web. Invullen tot ie alles ‘pakt’, laten bereken en als het resultaat me aanstaat : doorsturen.
  Ik hou alle relevante papieren apart bij en moet zo niet (veel) zoeken.
  Hopelijk krijgen jullie evenveel (of meer) terug dan ik. 😆

 11. Margo Says:

  Woehaha! Ik heb dat klusje ook uitgesteld tot op de allerlaatste dag. Waarom dat vandaag doen als dat morgen ook kan, niewaar?
  Dinsdagavond, rond een uur of half 9, ben ik eraan begonnen. Eerst een simulatie gemaakt op tinternet en dan de bedragen overgepend in de juiste kottekes op het officiële formulier. Op een kwartiertje was de klus geklaard.
  Ik geef toe, voor mij is het poepsimpel want meer dan mijn inkomen, wat rsz, een beetje woon-werkverkeer en nog een kleinigheid aan kindersportverenigingsopvangstoestanden heb ik niet aan te geven.
  De rit naar de brievenbus in Aalst heeft langer geduurd dan het invullen zelf. Ha.

 12. Gerd Says:

  wij (slimmerds) hebben hem jaaaren zelf ingevuld en nooit iets teruggekregen. Dit jaar hebben we ‘op aanraden van nog slimmere collega’s’ iemand ingehuurd die de trukken van de foor kent. Woehoe, we trekken ook eens terug !!

 13. Veerle Says:

  Hier idem dito, uitgesteld tot de laatste dag. Het invullen is niet zo simpel omdat mijn wederhelft zelfstandige is, maar hij is te koppig om dat uit te besteden (dat kost geld weetuwel – gelukkig hebben we wel al heel dikwijls teruggekregen). Helaas gaat dat altijd gepaard met het nodige gezucht en gevloek, waardoor ik blij was dat ik gisteren moest gaan werken. En voor ons doen zat hij vroeg in de bus: rond half zes. Het is al meer om middernacht geweest of in het weekend (toen hij op vrijdag binnen moest zijn). Ik hoop dat dat geen slecht voorteken is.

 14. tijdtussendoor Says:

  Dit is het enige dat ik zonder moeite enkel en alleen aan de huisgenoot overlaat:-)

 15. zabrila Says:

  Uitgesteld tot een dag te laat, verdorie. Na het lezen van uw intelligent stukje en nadat ik van mijn zussen hoorde dat er fikse boetes staan op het te laat indienen in allerijl alles online ingevuld. Nogmaals verdorie. En nu heb ik een depressie. Want ik heb uitgerekend wat ik zou terugkrijgen. Ik moet verdorie meer dan 800 euro betalen, en tijdens mijn voltijdse carrière kreeg ik er 2.000 terug. Bleit, bleit. ’t Is te laat zeker om mijn landing ongedaan te maken? Landen = halftijds werken en premies opstrijken. Ge moet natuurlijk wel een zekere maturiteit hebben om dat te mogen doen. Wat een vergiftigd gerschenk!

 16. Yucca Says:

  whahahaha; yes she’sss bahack! 🙂
  dat van dat t-shirt en uw grote zelfbeheersing; last van t heet weer en uw hormonen? tssss.

 17. Lalena Says:

  Arrrrghhh! Ik moet er nog helemaal aan beginnen.

 18. madameblogt Says:

  Genoten van dit stukje. De resem vraagtekens bij het invullen van de aangifte waren heel herkenbaar. 😉

 19. zapnimf Says:

  @Elke : Randjes (zoals in een samenstelling met debiel), daar kennen wij alles van. En kantjes aflopen ook.

  @Duvel : Gezien ik geen aftrekposten meer (lening is afgelost) heb, buiten pensioensparen, enkele giftjes en opvang dan, moet ik daar enkel mijn pree en en KI op pleuren. Dat zal nog wel net lukken zonder die kouwe tent. Eey, en ook nog terugtrekken hè, al is het wel geen 4000 euro en.

  @Daylah : Als ik ooit een vzw opstart, dan weet ik je te vinden. Waarschijnlijk ben jij dan reeds student af.

  @Dana : Wel, ik heb dat altijd al in je gezien, die slimmigheid. Moet jij naar de Italiëlei? Moose vorig jaar ook nog, dat waren daar op de laatste dag hilarische taferelen. Rijen dik stonden ze aan te schuiven (en wij daartussen).

  @Hill : Gij louche verklapper! Mij pakken op zo’n miniscuul detail. Er kwam trouwens geen facteur aan te pas, dus dat maakt niks uit. Hij zal zijn weg wel vinden, die brief, of dacht je dat al diegenen die hem ondersteboven steken onderaan de stapel belanden als straf?

  @Blah : Na-aper! 😉

  @Sabine : Jaja, wie heeft dat toevallig gezegd tegen mij dat ik die bosklassen niet kon aftrekken? Gij ja. Nog slimmere!

  @Veerle-sprokkels : *zapnimf wijst naar Daylah*
  Heeft dat ermee te maken dat je nu ww-dinges bent? Is dat een zelfstandigenstatuut ofzo?

  @Annava : Ik heb geen broer, enkel een zus die rechten heeft gestudeerd, maar daar heb je dus niks aan. Bovendien woont dat mens in Nederland en jeeee, daar moeten ze iedere binnengekregen euro kunnen verantwoorden.

  @Hilde : Zijn die kinderziekten er ondertussen uit? Ons plan is om daar volgend jaar ook eens werk van te maken.

  @Micheleeuw : Zie reactie op Hilde. Onze vraag daarover is : wat doe je met die bijlagen dan? Die hoeven ineens niet meer tot bij hen te geraken?

  @Margo : Ha! Maar jij moest je rekeningnummer niet veranderen hè hè hè! Een kwartier bijgod! Hoogbegaafde!

  @Gerd : Hoopt gij. 😉

  @Veerle-Casa : ’t Is precies toch niet het liefste werkje van de mensheid hè, die brief invullen.

  @Tijdtussendoor : Allez nu? Er zijn zoveel dingen die je aan huisgenoten kan uitbesteden : koken, kuisen, strijken, de vuilbakken buitenzetten, aangetekende brieven ophalen…

  @Zabrila : Troost je, het kan nog erger, kijk twee reacties onder je maar eens.
  Zo moet je niet denken, beste Zabrila, droog je tranen en bereken volgens de formule ‘time is money’ hoeveel je rijker zal worden door dat minder stressen.
  En anders kan je zoals Micheleeuw op haar blog schreef, jezelf nog altijd rijk fietsen die dagen dat je wel werkt. Hoeveel zou dat zijn per kilometer?

  @Yucca : Profiteer ervan! Want ik kan even rap terug verdwijnen 😉
  Niks last, ‘k heb mij toch ingehouden?

  @Lalena : Zapnimf zingt uit volle borst : “Huilen is voor jou te laat…”
  Als ze je op het matje roepen, kan je je nog altijd beroepen op het feit dat jij er wel voor zorgt dat hun toekomstige belastingsbetalers levend en wel aan hun bestaan beginnen, zodat ze later veel veel centen kunnen afdragen aan de staat.

 20. zapnimf Says:

  @Madame : Nu nog genieten van het invullen zelf! Een opgaaf!

 21. vandepotgerukte Says:

  Naar Monaco gaan wonen is mischien een optie?

  Was getekend

 22. zeezicht Says:

  Hill: so cool, met dat adresvenstertje… hihi…

 23. zapnimf Says:

  @Vandepotgerukte : Denkte?

  @Zeezicht : Vindtge? Pffft.

 24. dana Says:

  ja, ik heb hier ook keihard zitten lachen om dat adresvenstertje…..hihihi

 25. Da Dame Says:

  Pfiew.. heb ik geluk dak nog thuis woon, dak gewoon werk, geen kinderen heb, geen bla bla bla :s

  twordt alleen elk jaar moeilijker 😦

 26. elke Says:

  Naar ik hoor zeggen van een paar collega’s moeten de bijlagen er niet bij, je moet ze thuis hebben ‘ter controle’. Addertje onder het gras voor randjesmensen: er moet een code aangevraagd worden en dat kan niet de dag van het indienen want die code is ongeveer twee weken onderweg. Enfin, in de West-Vlaanders toch, bij jullie gaat het misschien rapper.
  Voordeel blijkt te zijn dat heel wat (oa loon en RSZ enzovoort) al ingevuld is.

 27. Margo Says:

  Hoogbegaafd? Moi? Zot!
  De te gebruiken codes zijn al jaren dezelfde, moest er enkel de nieuwe bedragskes bijzetten, c’est tout en da’s alles. Geen gezinssamenstellingsveranderingen meemaken heeft hier zijn voordelen.

 28. Kris Says:

  Manlief ook zelfstandige dus kan ik mijn minderbegaafdheid daar gezellig achter weg steken en alles meegeven met de boekhouder 😉

 29. micheleeuw Says:

  Je moet een ‘token’ aanvragen (1 keer) of met je electronisch identiteidskaart aanloggen. De bijlagen moet je thuis houden ‘ter controle’. Er is al een heel stuk vooraf ingevuld en je kan onmiddellijk zien wat het resultaat is.
  Zoals Elke al zei.

 30. zapnimf Says:

  Ah. Per pc moeten we vlugger in gang schieten dus.
  Dankuwel dit even te verduidelijken.

  @Kris : Ja, ik vind dat ook zo erg voor jou, dat minderbegaafd zijn. DUH-HUH!

 31. Kris Says:

  Moest je dat nu schrijven??? Tot voor ik je reactie las, had ik er helemaal geen last van. Toemetoch!

 32. hilde Says:

  awel, op dien tax-on-web waren al alle kotjes die ik moest invullen ingevuld, (behalve de gezinstoestand, die wisten ze niet…) zodat ik enkel mijn goedkeuring moest geven 🙂

 33. De tuinmannen bij de belastingen « De weergaloze fratsen van ene zapnimf Says:

  […] Wij konden er wat van. Wonder boven wonder.   De federale overheidsdienst financiën is dit jaar gul geweest voor […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: