Ook Tibetaanse geestelijke, endemische plantensoort op Hawaï, een Corsicaanse en Spaanse gemeente en één stuk van Nederlandse improvisators

  

zapnimf1kleindonkerroze-op-wit   Het was 25 augustus 2008.
Uw zapnimf liet haar gêne achter de hoek en durfde in het landelijk dienstencoöperatief binnen te stappen en vroeg om poetshulp voor enkele uren per week.
 
Na zeven maanden absolute stilte van hun zijde, kreeg uw zapnimf een telefoontje dat kuisbijstand onderweg is. Het ontbreken van een bushalte voor de deur en wonen in de brousse werden als wachtreden meegegeven. De papieren zouden worden toegezonden. De mevrouw aan de helpende hand zou nog contact met mij opnemen. Ze heet Lama.
 
Maandag vond ik tussen mijn stapel nog-te-verwerken-administratie-en-voor-deze-rekeningen-ben-je-al-te-laat een ongeopende brief. Oeps, info en een contract over de poetsregeling.
– Getekend terug te bezorgen voor aanvang van de daadwerkelijke actie.
– Inschrijven en dienstencheques aanvragen en betalen.
– Gelieve het juiste aantal cheques klaar te leggen op voorhand. Indien niet in orde, mag je € 24 per uur ophoesten.
 
SCHRIK!
 
Jeee, dat werd een paniekbericht van mijnentwege naar de dienst. Nog drie dagen en ik had nog niet gehandeld. Ik zou al arm zijn vooraleer er een borstel aan te pas kwam! Vier keer 24 euro? En mijn ‘guanaco’ had ook nog niets laten weten!
“Maak u maar geen zorgen, Lama zal u daags voordien bellen en die boete is enkel als er herhaaldelijk inbreuk op wordt gemaakt. Via de site kan u zich inschrijven. Het wijst zichzelf allemaal uit, heel simpel.”, stelde een lieve Veronique mij gerust.
 
Nu ik weeral wist dat ik vele levels dommer ben dan lieve Veroniquen – d’r was niks simpel aan… zweten! – was het enkel nog wachten op ‘alpaca’s’ kennismaken.
‘Vicuna’ liet noppes van zich horen, terwijl ik een hele dag naast de telefoon op haar stem wachtte.
 
PRESSIEBIBBERS MAN!
 
Zei ik hierboven ‘… was het enkel nog wachten op…’?
Ik jokte. Naast ‘enkel wachten’ ontruimde ik tafels, waste ik vijf bergjes kledij van de overloop weg, maakte ik wc’s schoon (je kan een interieurverzorgster toch geen binnenpot laten schrobben?), plukte ik achtergebleven prullaria uit het decor en keek ik hopeloos naar zes volle wasmanden. Dat zou mijn aandeel worden tijdens de kuisvoormiddag.
Bovendien stond ik anderhalf uur vroeger op om verder op te ruimen, te wassen, schoon te maken, te plukken.
 
STRESS MAAT! EEN POETSHULP!
 
Het ‘Peruaans schaap’ daagde op. Dertien minuten te laat. Dertien minuten van nagelbijten, tafeltokken en ijsberen (en een mailtje naar huisvrouw voor eerste hulp bij te late poetsvrouwen).
Lama was een hele efficiënte Nederlandse van Marokkaanse afkomst (met een gps die haar verkeerd stuurde. En ik wilde nog brullen : daar heb ik al vijf blogstukken over geschreven!). Secuur, vriendelijk, kordaat, bij de pinken. Althans, dat was wat haar eerste indruk liet uitschijnen.
 
Bij het afscheid wisselden we e-postadressen uit : Lana.dingesadnogwatenzo.
“Làna?” lees ik verbaasd.
“Ja, wat dacht je dan? Je hebt me toch niet voor een beest uitgescholden zeker?”
“Uitgescholden? Neuuh. Mij misschien een heel klein beetje vergist, dat is al.”
 
PERTURBATIE ZEG, zou ik bijna durven schrijven, als ik wist wat het betekende!

En dan heb ik het nog niet eens over die allerlaatste volle stofzuigerzak die we hebben moeten uitpeuteren boven de container. Straks klaagt ze me nog aan voor een stoflong!

Advertentie

15 Reacties to “Ook Tibetaanse geestelijke, endemische plantensoort op Hawaï, een Corsicaanse en Spaanse gemeente en één stuk van Nederlandse improvisators”

 1. elke Says:

  oh, die papierrommel komt mij zeer bekend voor…

 2. Sara Says:

  Had ze nog wat te doen, behalve koffie drinken?

 3. gewebkijk Says:

  uit het uitwisselen van e dressen mag ik opmaken dat de kennismaking verder naar tevredenheid van beide partijen is verlopen..?

 4. Happy Genes Says:

  Koop een Dyson, kan je de bak stof gewoon wegkieperen in de vuilbak. Met een beetje stoflong.

 5. Lichtindeduisternis Says:

  Heel herkenbaar, dat poetsen en opruimen vooraf. En over alle andere toestanden met poetshulpen kan ik blogs volschrijven. Ik zal het maar laten…

 6. Sjattie Says:

  Ik heb ooit overwogen een poestvrouw te nemen. Tot ik me de bedenking maakte dat ik dan vooraf nen papierberg zou moeten doorstruinen, vooraf opruimen, stressen of ze wel of niet zou komen… Na enkele seconden overwegen heb ik toch maar besloten om deeltijds te gaan werken en het zelf en naar mijn eigen – errug ruime – normen te doen 😉

 7. Lalena Says:

  Van dat stressen en snel opruimen vooraf: ‘help, iedereen opruimen, de poetsvrouw komt morgen!’ kunnen met z’n allen van meespreken, die indruk krijg ik toch.
  Moet ik je feliciteren? I guess from not.
  Ze kwam wél op tijd, nam min. een half uur pauze en vertrok altijd een half uur te vroeg (een verworven recht want ze moest nog eten ’s middags) = een uur betalen voor pauze en dan de x keren dat ze net voor haar komst afbelde wegens ‘ziek’; de vakanties die nooit vervangen werden, de plannen om het parket een beurt te geven dat om allerlei redenen werd uitgesteld…
  Op een dag heb ik wel de assertiviteit gehad om ze op te zeggen, bij mijn laatste ‘cheque’; ik kuis rapper en beter en ’t houdt me in conditie, zo zie ik het nu.
  succes met Lana!
  ps: heb nooit e-mailadressen uitgewisseld, wél GSM-nr voor als ze ziek was : )

 8. zeezicht Says:

  Allé gij… stressen en kuisen vóór de poetsvrouw er is?
  Je leert het nog wel! Of probeer tenminste toch want anders kan je het beter zelf doen.

 9. madameblogt Says:

  Als je een poetshulp inhuurt wordt je huis verondersteld vuil te zijn. Anders had je geen hulp nodig. Met die gedachte laat ik al jaren de boel met een gerust geweten liggen (ook de plee). Wat ik wel belangrijk vind, is de verstandhouding. Beide partijen moeten zich goed voelen.
  Zo te lezen heeft Lana gevoel voor humor (lama/lana). Naar mijn gevoel gaan jullie het goed met elkaar kunnen vinden.
  Ik ben blij voor jou dat je uiteindelijk een poetshulp gevonden hebt.

 10. micheleeuw Says:

  Opkuisen voor ze komt ? Geen denken aan ! Zij heeft werk dankzij jouw vuil huis, hé.
  Zeg haar klaar en duidelijk wat haar taken zijn en het moet lukken.

 11. annava Says:

  Haha, ik poetste ook toen mijn poetsvrouw voor de eerste keer kwam.
  Wat een titel zeg…

 12. zabrila Says:

  Ik zou zeker en vast ook op voorhand poetsen want uiteraard wil ik niet wereldkundig maken hoe wanordelijk ik wel ben… Orde en orders geven, het is niet mijn ding… Het zou natuurlijk wel tof zijn indien mijn woonst door een vakmens onderhanden zou genomen worden!

 13. clara Says:

  Indien ik niet ‘opruim’ voor de poetsvrouw komt, vinden wij niets nog terug. Ik doe het uit zelfbehoud.

 14. zapnimf Says:

  @Elke : Ja. Dat is drie keer grrrrr hè?

  @Sara : Jij wil niet weten hoeveel aangekoekte vuiligheid hier nog kan opgekuist worden. Ik deed alleen opruimingswerken.

  @Gewebkijk : Daar hangt zelfs een heus contract aan vast, dus we moesten wel. (We hebben ook gsm-nummers gewisseld) Maar als ze blijft doen zoals donderdag, ziet het er voor de toekomst heel wat netter uit ten huize zapmoose.

  @Happy Genes : Dat kan er niet meer af, een Dyson kopen, ik heb nu immers een poetsvrouw te betalen.

  @Licht in de duisternis : O. Ik hoop dan maar dat met alleen maar goeds mijn blog kan vullen met poetshulpverhalen. Afwachten.

  @Sjattie : Ik werk ook deeltijds, maar de normen verdwenen hier gewoon.

  @Laleña : Ha! Jij wil mij bang maken! Maar ’t zal niet lukken! Allez, toch niet meteen. Wij hebben voor die noodgevallen ook gsm-nrs gewisseld.

  @Zeezicht : O, er blijft nog genoeg over hoor. De dame keek wel erg gedetailleerd. Voor de kalk onder mijn kranen moest ik watjes met azijn binden, mijn koffiezet heeft ze meteen ontkalkt en ineens vroeg ze om een schuurborstel. Een schuurborstel! Dat wordt hier al sinds mensenheugnis niet meer gebruikt.

  @Madame : Maak u geen zorgen, er bleef nog voldoende vuiligheid over. Ik deed wat opruimwerken vooraf, zodat er nog plaats over zou zijn voor haar om te kunnen poetsen.

  @Micheleeuw : Al vind ik dat toch ook wel een beetje schaamtelijk. Zij moet dit werk aannemen omdat ze met vier kinderen en een pas werkloze man op een appartement woont met twee slaapkamers. Ik voel me daar toch wel wat ongemakkelijk bij.

  @Zabrila : Jij verstaat mij weer helemaal sè.

  @Clara : Dàt had ik dus altijd met mijn vriendin die mij een paar keer is komen helpen. Moest ik achteraf steeds bellen : waar heb je dit of dat gelegd?

 15. Werken in een stralenkrans : de magie van een donkerblauwe spons « De weergaloze fratsen van ene zapnimf Says:

  […] Komt Lana niet?” brompot mijn lief en hij stuift naar een wc in huis. Dacht ik. Dynamisch ‘Living […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: