Nummer 1 in het lijstje der bloembollenvermassacreerders, of niet?

   Een lijstjesmens, dat ben ik.
Een totaal incompetente lijstjesopsteller zelfs.
Hoe zorgvuldig ik ook de achterkanten van gebruikte enveloppen bijhoud -zeer geschikt voor dagelijkse lijstjes- het lukt mij nooit ook maar één reeks volledig af te werken. Behalve dan misschien het boodschappenkrabbeltje, als de kipsla niet uitgeput is.

Misschien ben ik iets te vooruitstrevend in mijn doelstellingen van die dag? Schoolwerk, huishoudelijke taken, mensen die ik moet bellen of mailen, welke winkels er afgelopen moeten worden, grote kwarweien… minstens de helft wordt opgeschoven naar het lijstje van morgen. De grote krachttoeren verdwijnen soms miraculeus van het papier wegens chronisch gebrek aan goesting, sommige taakjes lossen zichzelf op, mensen bellen naar mij in plaats van andersom en vuile ramen lopen ook niet weg, dat kan in een ander seizoen ook nog altijd.

Bovendien mag de invloed van externe stoorzenders ook niet onderschat worden : vriendinnen die urenlang bellen net als ik op het punt sta naar de winkel te vertrekken. “Het zijn vanavond boterhammen, schat, ik ben er niet geraakt.”
Of buurvrouwen die binnenwippen tijdens het typen van een blogstukje. Niet dat ‘blogstukje schrijven’ ooit op die lijst geraakt, er zijn nu eenmaal dingen die als vanzelfsprekend gelden. Wc-bezoek staat er toch ook niet op? Maar! Het plan was wel om na het bloggen de bloembollen te planten in de tuin. Diezelfde bloembollen die al drie weken van het ene naar het andere lijstje verkasten. Het weer leende zich uitstekend om deze verrichting die dag te laten plaatsvinden en mijn mentale toestand had zich er ook al op voorbereid.

“Waarom werk je taterende buurvrouw niet fluks buiten?” hoor ik u al denken.
Dat is, lieve lezertjes, omdat op dat andere eeuwige lijstje,  dat van de sociale prioriteiten, altijd  ‘gezellig samenzijn’ het wint van al de rest.
Stel dat ik morgen het loodje leg en iemand zegt : “Sja, ze heeft dat leuke feestje gemist, maar alla, haar strijk is toch helemaal klaar.”Hoe knullig klinkt dat? Erger : hoe zielig is dat? Vooral ook omdat ik niks strijk, maar u begrijpt de moraal… euhm… het epicurisme van het verhaal. Kom gerust allemaal in gekreukt textiel naar mijn begrafenis! Welkom welkom!

Tegen de tijd dat de vertellingen uitgewisseld waren tussen buurvrouw en mijzelf, lag de schemer reeds op de loer. In een extreme bui van bloembollenaandrift, besloot ik toch deze klus te klaren. De tuinbloggers slaan nu alvast hun ogen ten hemel, want ook al geniet ik graag van het groen, erin werken blijft een opgave. Dus liet ik het bloembollenapparaat (waar je een koker aarde uit de grond mee trekt, geen flauw idee hoe het werkelijk heet) voor wat het was en nam ik mijn toevlucht tot het grove materiaal. Ergens in het donker groef ik in wat nu het mislukt bloemenweitje is, een grote put voor de witte tulpen (30 stuks) – huppa in bulk erin), een gat voor de blauwe druifjes (50 stuks), de paasbloemen (ook veel) kieperde ik een eindje verder in de grond en dan nog iets roze, waarvan ik de naam reeds vergeten ben, kreeg ook ergens een gezamenlijk graf.
‘Vijf centimeter tussen iedere bol’ blokletterde het karton aan het zakje, ja hoor ik ben me daar op mijn kop gevallen zeker? Dat is drie weken werk. Dan nog liever een bloembollenvermassacreerder.

Resultaat volgend voorjaar op dit blog. Of net niet.

Advertentie

26 Reacties to “Nummer 1 in het lijstje der bloembollenvermassacreerders, of niet?”

 1. Heidi Says:

  Wij maken hier ook wel eens lijstjes. Die worden dan onderverdeeld in “to do” en “toedeloe”.
  Meestal geraakt er gaandeweg veel van 1 naar 2, omgekeerd is eerder een mirakel te noemen.

 2. Eilish Says:

  Vuile ramen die niet weglopen zeg je ? Waarom heb je ze dan naar hier gestuurd ?
  En het is er echt niet aan te zien dat in de tuin werken niet je nr 1 hobby is 🙂 Lang leve de wildernis ?
  En toch, ‘k ben stikjaloers op de mooie bomen op de achtergrond

 3. Storm Says:

  Ik maak ook lijstjes. Wat gedaan is, mag doorgehaald worden met een dikke streep. Als ik merk dat er niets van in huis komt van het “To Do”-lijstje, zet ik er gauw wat zaken op die al gedaan zijn en dus ook onmiddellijk van een streep mogen voorzien worden. Altijd goed voor de “moral”!

 4. Christel Says:

  Les excuses sont faites pour s’en servir. Zelfs al heb je een lijstje 🙂

 5. ariadnesdraad Says:

  Lijstjes … hoe langer ze bij mij zijn, hoe minder er mee gebeurt…

  • zapnimf Says:

   Dan komt er bij mij ineens een verslaving tussengewrongen. Iemand heeft hier alle afleveringen van ‘Mijn restaurant’ opgenomen en ik heb die net ontdekt. Tjakkaa, zoveel mogelijk achter elkaar.
   Hm. Misschien had ik beter ‘Back to the USSR’ gezegd?

 6. Menck Says:

  Dé sleutel tot succesvol tuinieren: geduld. Long way to go, Zap.
  O ja, zo’n apparaat heet bollenplanter. 😉

  • zapnimf Says:

   Ja Menck, lang lang lang. Pfft. (Behalve als de klimop begint te woekeren, dan gaat de hof ineens in sneltreinvaart)
   Ok. Bollenplanter, dat gaan we nog kunnen onthouden. Ik heb er ondertussen al twee, omdat ik vergeten was dat ik er al eentje had. Helaas, het werd de steekschop.

 7. micheleeuw Says:

  Lijstjes ? Heb ik al lang niet meer. Er slingert hier ergens wel een boodschappenlijstje rond.
  Ik MAG niet in de tuin werken van mijn schat. Lief, hé. Ik mag dan ook niet klagen als de planten niet op een mooie rij staan. Logisch. Doe ik ook niet, hoor. Ik ben ook liever lui dan moe. 😉

 8. stefdenflater Says:

  Ik had ooit een collega die alles streek – tot haar ondergoed toe. Het mens deed blijkbaar graag.
  De enige lijstjes die ik ooit gebruik, zijn boodschappenlijstjes. En zelfs die zijn zeldzaam. Pas als ik een keer of 5 op één dag naar de winkel moet omdat ik constant iets vergeten ben, stel ik een lijstje op.

 9. bentenge Says:

  Ik las net op mijn lijstje dat ik nog blogcommentaar moest neerschrijven. Voilà. Alweer een dikke streep door een lijstjesitem. Wat gaat dit vlot.

 10. veerle Says:

  Ook bloggen zorgt ervoor dat ik me in jouw lijstjesgedoe herken. Helaas.

 11. chelone Says:

  Ja,ja, maar het overkomt niet iedereen om zo respectloos bollen in de grond te dumpen. Je zou beschaamd moeten zijn. Haal ze er als de bliksem weer uit en stop ze proprement in de grond. Je weet wel, de worteltjes onderaan, de steeltjes vanboven.
  Puft, geen doen aan, met jou!

 12. Lalena Says:

  Haha! Mais aussi: c’est la vie, we moeten allemaal duizendpoten zijn tegenwoordig. Die tuin zal schitteren volgend jaar, wis en zeker. : )

 13. Majane Says:

  anders volgende keer bloembollen planten met de buurvrouw?
  Ik heb vorige lente trouwens ook zeer achteloos wat peterseliezaad van den Hema gestrooid in onze bamboebak en heb nu nog steeds peterselie met hopen, vroeger gingen al die planten dood na een week of twee. Deze keer zelfs geen water gegeven, gewoon niet naar omgekeken. Beste strategie!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: