Vurig blozen als een trapper in droge tijden

   Waar in de lente een metershoge takkenwal weg verhakseld werd, daar installeerden wij in de paasvakantie een vuurplaats.
Eerder diende die plek als privéspeeltuin, met schommel, huisje, glijbaan. Tot de ontbinding besloot dat de kinderen te oud waren om op verrot hout te verongelukken (de restbalken kregen een tweede leven als would be boomhut, ondertussen ook al zijn geest gegeven), daarna werd het de laatste rustplaats van onze woekerende bamboe en die plaats pikten we dan weer in om al het snoeihout van het vorig seizoen te accumuleren.

Een putje, wat overschotten klinkers en enkele rondslingerende treinbilzen, daarmee bouwde quatre mains zappelmoose twee zitbanken (waterpas!) voor rond de openluchthaard. Niet meteen milieuvriendelijk, wel knus en behaaglijk. Ook handig voor al de kromme stokken die te dik zijn om in de verhakselmolen te duwen en te dun om in de stoof te belanden. Na de aanschaf van enkele bekoorlijke kussentjes, waanden wij ons de woudlopers van de Noordertuin, de trappers van de bossen van Antwerpen. Yiehaaa.

Zodra ons kunststuk afgewerkt was, wilden wij die stookoven natuurlijk testen. Met een handvol straffe verhalen, een karaf wijn en iets knabbelbaars schaarde de troep zap zich rond het vuur. Knetserdeknets, vuurwerk, ontploffende dennenappels, vliegende gloeinaalden en een vuurzee van brandbaar bosallegaar en wij daarrond in hoogste stand genietend.

“Oeps”, sloeg moose in het heetst van de actie ineens zijn hand voor de mond, “was ik even vergeten, maar op het radionieuws zeiden ze dat het vanaf vandaag code rood is voor brandgevaar.”
“O.”
“Ai.”
“Zullen we voorzichtig de vlammen dan maar laten uitdoven?”

Uit schrik voor rampen bleven de heidekneuters zappelmoose naar de gloeiresten turen tot na middernacht. Hun stoere verhalen verpieterden zienderogen.

Enkele weken later was het zover op de Kalmthoutse Hei.
Maar daar zaten wij voor niks tussen.

Advertenties

16 Reacties to “Vurig blozen als een trapper in droge tijden”

 1. bentenge Says:

  Ahum… wikipedia geeft geen uitsluitsel, maar ik dacht dat een woudloper de “zigeuner” van de wouden was. Maw zonder vaste verbrijfplaats, continu in beweging. Betekent dit dat het dus altijd mogelijk is zapnimf en al haar mooses ergens te Noorden van Antwerpen in het bos tegen het lijf te lopen (figuurlijk gezien)? Of is jullie tuin onnoemelijk groot?

 2. Christel Says:

  Nog nooit van overslaand vuur gehoord 🙂

 3. bart Says:

  Och! Gij jaloers op mijn boomhut, ik jaloers op uw vuurplaats! (ik voeg toe aan de ellenlange lijst ‘toe doe in den hof ‘). Om alle misverstanden te vermijden: leert alhier alles over de woudloper ! Rispel Raspel!

 4. HansDeZwans Says:

  Altijd gezellig zo een buitenvuur, wat bankjes, drank/versnaperingen en zoals op de foto duidelijk te zien: een kotsemmer mag zeker niet ontbreken, Zap kennende.

 5. Menck Says:

  Bijzonder tof gedaan. Het moet heerlijk zijn om daar tijdens een zwoele zomeravond/-nacht te vertoeven.
  En de banken waterpas en al. Nou! 😉

 6. sterreklimt Says:

  Hoewel ik een natuurlijke achterdocht voel voor dingen waar het woord ‘kamp’ in voorkomt (kamperen, kampvuur, mijn kamp, …), moet ik toch zeggen dat dit mij wel aantrekt.
  Op die laatste zin: jaja, leg het maar uit. Dat zal je ongetwijfeld wel kunnen 😉

 7. micheleeuw Says:

  Prachtig en gezellig. Heel goed gedaan ! En ook veilig, toch, met die stenen rond het vuur ?

 8. Margogogo Says:

  Als ik hetzelfde zeg als Menck (‘Bijzonder tof gedaan. Het moet heerlijk zijn om daar tijdens een zwoele zomeravond/-nacht te vertoeven. En de banken waterpas en al. Nou!’
  dan ga jij tegen mij ook hetzelfde terugzeggen, hé, Zapnimf? (U bent alvast voor de volgende zwoele zomeravond uitgenodigd)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s