Wie zal het zeggen? Ik zal het zeggen : 15 mei 2012

    Dierenarts aan de telefoon meer dan een jaar geleden :
“Oooo mefrouw, ik heb slecht nieuws over uw poesje.”
“Het onderzoek toont aan dat uw arme poesje aan nierfalen lijdt. Dat wil zeggen dat de nieren van uw poesje niet meer naar behoren werken.”

Zouden dierenartsen denken dat alle kattenbezitters een abominabel laag IQ hebben?

“Het spijt mij heel erg om te zeggen, mefrouw, maar uw poesje zal niet meer beter worden, integendeel. Het kan nog een week leven, het kan nog een jaar leven, wie zal het zeggen?”

Overmeesterd door ons bescheiden geestesvermogen, kochten we nog alle blikvoer en droogvoer uit haar praktijk op, om ons zielige poesje op zijn ouwe dag te verwennen met voedsel voor nierpatiënten. Lees : niet te vreten. Wat poesje, die in het werkelijke leven de originele roepnaam ‘Poes’ meekreeg, dan ook niet deed. Geen gram van de verworven delicatesse wilde hij zelfs maar opsnuiven. Het dure zalfje dat als medicijn tussen het voer gemengd werd, verdween in de muil van zijn pluizige medebewoners Streep of Whoppy (jaja, als het op kattennamen aankomt, zijn we niet haantje de voorste).

Toen de verstandsverbijstering ten huize zappelmoose over was, vonden we dat Poes het recht had te eten wat ie wilde. Een negentigjarige ga je toch ook niet zijn wekelijkse sigaar en gebakje afpakken? Helaas wilde onze ouwe rakker vooral onze charcuterie uit onze boterham plukken als we even niet opletten. Of drinken uit die grote kom die wc heet in plaats van het drinkbakje. Ei zo na plette ik bij een nachtelijk toiletbezoek bijna ons oudste zoogdier in huis (mezelf niet meegerekend).

Het decorumverlies gold ook voor het avondeten. Nadat hij dinsdag met de worst van moose ervandoor ging, moest het arme poesje kokhalzen. Iets waar die kat de laatste tijd zowat een patent op had. Moose zette het beest buiten voor de nacht. Geheel tegen de verwachtingen in, stond er geen Poes te miauwen voor de terrasdeur of aan de achterdeur of onder ons slaapkamerraam de volgende morgen. Neen, Poes was spoorloos. En Poes bleef spoorloos.

Vriend de mens -moose dus- zocht zich de pleuris voor hij naar zijn werk vertrok, als hij van zijn werk toekwam en nadat ik terugkeerde van het zeetje, wilde hij nog eens de straat gaan inspecteren, want naast zwakke nieren, verdachten we Poes ook nog van verregaande dementie met daarmee gepaard : verloren lopen. Bij zijn terugkeer van dat ommetje vond hij vriend de Poes reeds verstijfd onder de carport tussen het laddertje en mijn auto.

Poes kreeg van zijn makker (met rode oogjes) een bosgraf.
En dan moesten we de kinderen (bij hun papa) nog bellen…

Zachte wuifjes, Poes!

Advertentie

31 Reacties to “Wie zal het zeggen? Ik zal het zeggen : 15 mei 2012”

 1. Nachtbraker Says:

  Tja, eens komt het moment dat je afscheid moet nemen van je huisdier. En da’s altijd moeilijk. Koester Poes in jullie herinneringen…

 2. ludorutten Says:

  bij de eerste dode kat werd hier nog getreurd, ondertussen liggen er in de tuin al een stuk of tien -met dank aan de auto’s in onze straat- en is het bijna routinewerk. Mooi dat je de poes een bosgraf geeft, dat is altijd schoon.

 3. Mammalien Says:

  Ach…. triest… Dag poes!

 4. lies Says:

  sniff, zo triest, rust zacht poes!

 5. Stef den Flater Says:

  Eh … Moose schrijft over ‘haar’ en ‘ze’ en hier lees ik ‘hem’ en ‘hij’. Een detail in dit droevig verhaal maar was het nu een kater of een kattin? 🙄
  Toch sterkte toegewenst.

 6. micheleeuw Says:

  Heel herkenbaar. Met mijn ouwe poes, 17 jaar, is het net zo gegaan maar zij is in mijn armen gestorven. Ze at niet meer en geraakte uitgemergeld dus is de dierenarts gekomen om haar een spuitje te geven. Ik heb van 1 ding spijt : ik mocht haar niet in de tuin begraven. Nu vraag ik het niet meer …
  Sterkte aan heel de familie !

 7. margogogo Says:

  Poesje Poes heeft een mooi leven gehad met zorgzame en lieve mensen om zich heen, in een paradijselijke omgeving, ver van drukte en voorbijvliegende auto’s. Hij was daar graag, zeker weten. RIP Poes.

 8. zeezicht Says:

  heel droevig… je hecht tenslotte aan die beestjes hé?
  btw; de volgende kat noem je ‘miauw’, dan kan ze haar eigen naam zeggen!

 9. ariadnesdraad Says:

  Van hieruit ook een wuifje aan Poes…

 10. Joke Says:

  Poes heeft een goed leven gehad bij jullie, maar ik weet dat zo’n afscheid zwaar valt, ook voor de kinderen. Ik leef met jullie mee.

 11. Krientje Says:

  Hoe jammer. Wij hebben vorig jaar ook onze 14-jarige poes moeten laten inslapen doordat haar nieren niet meer voldoende werkten. Daar bovenop op 2 jaar tijd ook 2 jonge poesjes verloren. Dus, knows the feeling. Sterkte!

 12. Christel Says:

  Slaap zacht, Poes! Ben ervan overtuigd dat Poes bij jullie een mooi leven heeft gehad!

 13. Mevrouw Meisje Says:

  Bah, echt niet fijn … Net ook afscheid genomen van de hond van mijn mama. En geschrokken van het verdriet dat je daar toch van hebt. Slaap zacht Poes … en sterkte voor jullie allemaal !

 14. Menck Says:

  Een niet zo vrolijke tijding. Sterkte. Ik lijd ook telkens onder het heengaan van een huisdier.

 15. bart Says:

  Spijtig. (Met groenten kweken hebt ge dat niet voor).

 16. Affodil Says:

  Triest. Maar ze/hij/het heeft ongetwijfeld een heerlijk leventje gehad bij jullie. Knuffel!

 17. veerle Says:

  Een dik half jaar geleden was het bij ons van dat. Door jouw verhaal beleef ik die dagen terug.
  Ik denk aan je en wens je veel sterkte toe bij het verlies van je huisgenoot.

 18. Krientje Says:

  2 dagen geleden wou ik je nog troosten, nu moeten we alweer zelf getroost worden : deze morgen voor de 3e keer op 2 jaar tijd onze poes dood gereden. Gruwelijk ! 😦

 19. S. Says:

  Dag poes. Goede reis.

 20. zapnimf Says:

  Merci iedereen!
  Welja, laten we ervan uitgaan dat de kat een goei leven hier heeft gehad. En een lang.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: