Verkeersonderricht voor leesblinden

    Naar aanleiding van de gemeenteraadverkiezingen, propte de VLD een mooi boekje in onze bus.
Die blauwe rakkers zijn al sinds mensenheugenis (van deze mens zijn heug dan toch) aan zet in ons dorp. Ik kleur hun bolleke nooit rood, maar erg rouwig ben ik er ook niet om, als ze weerom als winnaar uit de plaatselijke stembusgang komen. Want ergens swingt het wel in ons dorpje. Cultureel, financiëel en qua infrastructuur verzorgt die ploeg ons best. De folder rekent voor ons uit dat onze onroerende voorheffing en de aanvullende personenbelasting de laagste van de provincie zijn. Mooimooimooi.
Minder fraai, maar daar kan je moeilijk de VLD voor vingerwijzen, is de spoorlijn die onze gemeente doormidden hakt. Of we niet willen vergeten dat er zes jaar geleden een tunnel onder het spoor werd getrokken? Waardoor er meteen komaf werd gemaakt met het verkeersinfarct tijdens de spits.
Allemaal goed en wel, maar ik weet dat er nog vijf andere overwegen op ons gemeentelijk grondgebied liggen. Het pamflet maakt gewag van 270 treinen per dag en 6u30min gesloten slagbomen per dag.
Hoempf? Zes uur en half staan wij dus te wachten tot er een trein passeert. Richting werk, duik ik een fietstunnel in, maar als ik ga zwemmen, mag ik inderdaad minstens een van mijn twee passages onderbreken voor spoorverkeer. Altijd! Altijd!
Dat is bijlange nog niet erg, ik ben hier geboren, de berusting over dat dagelijks bareeltrappelen heeft zich ondertussen in de genen genesteld. Wat echter nooit went, zijn de stationair draaiende stinkbakken van de autorijdende tegendraadse medemens, ondanks alle waarschuwingsborden, die vindt dat zijn smoorwolk de moeite is om met je fiets in te mogen ademen.

Een van de dagen doe ik het.
Als ik durf.
Dan steek ik in mijn fietszak een gelamineerd bordkarton.
Om tegen hun voorruit te plakken:

“Wat is het deel dat je niet snapt aan ‘motor uitzetten’, Oetlul?”

Advertentie

36 Reacties to “Verkeersonderricht voor leesblinden”

 1. bentenge Says:

  Steek er maar gelijk een pistool bij, misschien komt dat wel van pas na het tonen van het bord. Veel succes. Waarschijnlijk het deel “motor”. Misschien weten de meeste niet eens dat dat ding in hun wagen zit 🙂

 2. gerd Says:

  Goede raad: laat de tip van hierboven vallen ivm dat pistool 🙂 maar roep mij er wel even bij want dit wil ik voor geen geld van de wereld missen…

 3. Eilish Says:

  Dan ben ik waarschijnlijk diegene die in een gemeente woont met één van de hoogste opcentiemen van heel het land. Een grote zero krijgen ze hier voor beleid.
  Van treinen heb ik hier geen last, we prijzen ons al gelukkig dat er een bus van De Lijn van hier naar de beschaving rijdt.
  En die motoren laten draaien … voor sommigen kost de brandstof nog niet genoeg blijkbaar, ofwel hebben ze last van trage reactie en zijn ze bang dat ze het spoor niet over geraken vooraleer er alweer een trein komt 😉

 4. ariadnesdraad Says:

  Zwijg mij van folders! Krijg er de seskes van! Helemaal sinds ik, balorig door al die neppost ook eens echte mail heb weggezwierd … Toen waren er wel geen politiekers te bespeuren natuurlijk, om de gevolgen hiervan mee te helpen rechtzetten 😉

 5. micheleeuw Says:

  Je durft niet ! Je durft niet ! … 🙂
  Hier kieperen we al die folders direct weg voor recyclage. Het is toch allemaal 1 pot nat !

 6. Marjelle Says:

  En dan willen we daarna een foto van de reactie van de eerste automobilist waarbij je dat (en terecht) doet. 😉
  Hier in Rotterdam is ook nog eens veel fijnstof waardoor ik sinds ik hier woon en veel fiets meer last heb van mijn longen dan toen ik nog gewoon kettingrookte in Weesp.

 7. veerle Says:

  Misschien een lijfwacht meenemen.

 8. Menck Says:

  Tip: verkleed je als cheerleader en ga met dat bord dansend de wachtende file af. Je kansen op succes worden meteen vertienvoudigd en de kansen op agressie tot quasi nul herleid.

 9. HansDeZwans Says:

  Niet alle automobilisten zullen je dat in dank af nemen. Als je er dan een paar blauwen ogen aan over houdt kun je meteen je titel veranderen in: de weergaloze fratsen van ene zapsmurf.

 10. KmM&S Says:

  Ik zet ‘m af … maar of een chauffeur uitmaken voor “Oetlul” nu meteen de manier is?
  Demonstratief een stofmaskertje dragen, en wijzen naar de uitlaat van de wagens, is dat dan niet nét iets beschaafder en eigenlijk ook ludieker?

  • zapnimf Says:

   Aha, wat jij niet weet, is dat ik het zinnetje met oetlul en zonder heb geprobeerd, maar dat ik met wel veel en veel lolliger vond.
   Op een blog. Een blog waar je niet zo heel beschaafd moet wezen.
   In het echt heb ik zelfs nog niet voor mijn neus durven wapperen naar die automobilisten.

 11. margogogo Says:

  Ik ging er -eigenwijs als ik ben- vanuit dat de uitstoot die je produceert door je motor te herstarten veel dikker en vervuilender is dan je motor te laten draaien. Heb dat zonet even opgegoogled en blijkt dat je motor herstarten even veel uitstoot geeft dan uw motor 3 seconden te laten draaien. Dus ik was mis. Voortaan zal ik mijn motor stilleggen.
  In mijn auto zou ik trouwens een hele stapel bordjes willen leggen:
  – “ge moogt hier 70, RIJD DAN 70!”
  – “DE RECHTER RIJSTROOK IS EVEN BREED DAN DE MIDDENRIJSTROOK!”
  – “LEES DE GEBRUIKSAANWIJZING VAN PINKERS. Of waren die in optie misschien?”
  – “jij hebt je rijbewijs gewonnen bij een tombola”

  en zo kan ik er nog wel een hele resem bedenken…

  • hildeken01 Says:

   ja Margo, van dat herstarten, dat dacht ik ook.. dat is ons ooit verkeerd verteld of dat was vroeger zo?
   Dus Zap, ik zal hem uitzetten in t vervolg!

  • Menck Says:

   Je motor stilleggen is én besparing én minder vervuiling. Veel nieuwe wagens zijn in dat opzicht al uitgerust met een start/stop-systeem dat de motor automatisch uitschakelt bij stationair draaien. Even het gaspedaal beroeren en hij slaat weer aan.

  • zapnimf Says:

   @Margo : Als je maar onthoudt dat er ook nog zwakke weggebruikers in de buurt van uw wielen rondhangen…

   @Hildeken : O, kijk, ik heb iemand kunnen motiveren, dat zal ook de eerste keer in mijn leven zijn! Jeuj!

 12. detoornigetjiftjaf Says:

  Haha, zo’n bordje omhoog steken lijkt me wel leuk en misschien wel efficiënt om eens te doen :p Ik zou er wel voor zorgen dat ik meteen er na snel weg ben. Leuk geschreven!

 13. ysabje Says:

  afschuwelijk he. ik heb dat met mensen die de supermarkt uitkomen met kinderen en dan de verpakking van een kauwgompakje of zoiets gewoon op straat smijten in het bijzijn van hun kinders en zonder enige gene! dat is toch niet meer van dezen tijd! ik wil dat dan altijd oprapen en terug in hun handen steken en iets zeggen van ‘gij vindt dat normaal dus!’


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: