Tjonge, blaaskaakje moet verborgen talenten gehad hebben, denk ik dan zo

zapnimf1kleinpaars-op-zwart    Ze bracht hem mee naar ons huis, onze gezamenlijke vriendin, om kennis te maken.
(Minstens drie jaar geleden. Ik had nog nooit van een tablet gehoord.)
Later zouden we samen naar een gratis toneelfestival in een buurgemeente gaan.

Of we fijngevoelig wilden reageren, want de arme man was zijn nagelnieuwe faillissement nog aan het verwerken. Een tijdschriften- en boekenwinkel met drankgelegenheid. Maar dan voor lezende snobs. Allez, toch niet voor marginalen. Hij mocht graag dralen in de nabijheid van centen. Die van een ander, die van hem, het maakte niet uit als de wet van het fortuin maar gold. Allebei lieten ze hem gelijktijdig in de steek. Maar in de zaak stond wel een hele mooie koelkast voor drankjes te verkommeren.
Ja, oeps, onlangs uit zijn appartement gezet, wegens vele maanden huurachterstand. En toen kon ze toch niks anders dan hem onderdak verlenen, haar kraakverse vrijer van anderhalve week liaison amoureuse? Ach, op de (mis)koop toe een snuifje depressief, maar daar had ze nog niet zoveel van gemerkt, want grappig was de kerel echt wel. En lief. Vooral als ze alleen waren. Op een ander liep het nog wel eens mis. Een vleug arrogantie die soms doorschemerde. Misschien een overblijfseltje van zijn vorig leven, jeweetwel, dat met de rijke nepvriendschappen?
Natuurlijk zag ze wel dat het met besparen nog niet helemaal wilde vlotten. Geen vervanginkomen na zijn leven als zelfstandige, maar wel een schuldenberg en een Mercedes onder zijn gat. Met een gepersonaliseerde nummerplaat, iets met 911. Van een Porsche overstappen naar een Mercedes, dat was wat hij verstond onder zuinig leven. Hij had gevloekt toen hij onze oprit onder zijn wielen voelde : “Met mijn Porsche had ik me nog vast gereden in die putten hier!”

Of we fijngevoelig wilden reageren? De meneer was momenteel een beetje kwetsbaar. “Jullie weten van niks, laat hem in de waan.”
Dus bleven wij onze gewoonlijke zelf : beleefd en gastvrij.
De gabber legde zijn laatste model I-toestand met internetontvangst op tafel en probeerde ons te overtuigen dat wij onze prut waarmee je kan bellen en sms’en moesten inruilen voor iets gelijkaardigs. Slechts zoveel honderd euro. Een beetje verder in zijn relaas zocht hij een naam waar hij niet meer opkwam en wilde hem zoeken met zijn stoefgerief. Oei, ai, wij wonen in ontvangstluw gebied. Sta je daar met je duim op een waardeloze 600 euro te timmeren.
Even later passeerde de Rolex nog en zijn prijs (thuis had hij er nog een) en zo’n e-reader was toch ook wel interessant. Hij las al zijn boeken op zo’n ding, de veellezer. Interessante stuff only. Of moose al had gehoord van ‘The art of war‘, van een of andere Chinees, die… O maar, dat had moose wel. In zijn studententijd nota bene was dat voor zijn richting verplichte stof. De tactiek van Sun Tzu als krijgsheer werd later toegepast in de zakenwereld.
Bij nader inzien, was de broze kerel toch nog niet zo ver in het boek. Eigenlijk helemaal in het begin. Hij had de inleiding al gelezen.

Op dit punt was ik allang afgehaakt en verkocht ik wat olijk gezwets met onze vriendin, waarvan ik probeerde te doorgronden hoe zij in hemelsnaam erbij kwam zo’n geldbeluste zakkenwasser te willen redden/opvoeden.
Het heerschap zelf trachtte moose te imponeren met feiten en kennis en plaatsen in de wereld die hij al van dichtbij bezocht had. Moose gaf geen krimp en ik kromp in de tegenovergestelde richting : op reis gaan? Dat doen wij niet. Duur dinges? Welk nut heeft dat? Chique autobak? Ik rij fiets en niet eens bak.
Bovenop de beschreven mankementen, leek de gozer ook nog doof, want hij vroeg of we al eens in het enige zevensterrenhotel van de wereld waren geweest. Ja vooral : opgespoten zand, te warm en winkelcentra (zo stel ik me Dubai voor), daar wil ik echt naartoe.

Niks te vroeg brak het uur van vertrek aan. We vroegen aan blaaskaakje of hij met ons wilde meerijden. Neen, dat deed hij niet, met iemand meerijden. Neen natuurlijk niet, stel je voor, met iemand meerijden!? Andersom was ook niet aan te raden, verried onze vriendin, want tesamen met blutmans, had eveneens zijn kwijlende, ruiende hond intrek genomen. En zijn drie tieners in het weekend. Het was het beest dat de achterbank tot een geurig harig tapijtje herschapen had.

Onderwijl zijn pogingen om slim te lijken (terwijl mij het enige verstandige, ‘verkoop uwe dure brol en zoekt werk’, leek), wilde hij net voor vertrek toch nog even het kleinste kamertje opzoeken. Op de terugweg bleef hij hangen bij de boekenkast. DE BOEKENKAST, mijn grootste trots, mijn kleinood, mijn verzameling, mijn fijnste bezit. Euh… en ook die van moose een beetje.

Ziehier een fotootje uit de oude doos.

Hmm. tegenwoordig ziet ze er wel wat meer verwilderd uit, die boekenkast.

Gelijk vergaf ik de mens zijn zonden. Hoogmoed, iedereen lijdt daar toch een beetje onder? Verblind zijn door geld, sja, hij zou het nog wel leren. Alle begin is moeilijk. Tenslotte kwam de kerel toch uit de literatuurbranche? Als hij ons leespakket appreciëerde, was dat zijn volste recht en pluimen in mijn gat.

Toenmaals sprak hij :
“Amaai jullie hebben een kleine tv. Die kan zes keer in de mijne.”

De. Kwal.

Advertentie

54 Reacties to “Tjonge, blaaskaakje moet verborgen talenten gehad hebben, denk ik dan zo”

 1. Vee Says:

  Ten eerste : zo proper zeg, dat salon !!!!!
  ten tweede, zalig hoe ge dit beschrijft
  De volgende keer als ik zo ne snoever ontmoet, gelukkig nog niet veel gebeurd, ga ik elke keer denken : ik rij fiets en niet eens bak

  Zeg en waarom heb ik zo een raar prenteke ????

 2. De Fruitberg Says:

  Tja. Dat soort zielepoten bestaat nu eenmaal. Die statussymbolen zijn regelrechte penisverlengingen voor hen.
  Als je sommige mensen hoort opscheppen over hun bedrijfswagen en de opties ! Onwaarschijnlijk.
  Als ze naar mijn wagen vragen zeg ik dat ik met een beige stationwagen rij. Ze lachen dan eens smalend. Ik ook.

 3. Babette Says:

  Zap, ik zou hier heel hard om gelachen hebben, ware het niet dat mijn kronen wapperen als luiken bij windkracht 10 :-/

 4. ariadnesdraad Says:

  Grinnik mét leedvermaak voor de Kwal !

 5. hanne Says:

  En gij hebt u ingehouden en niet tien keer geroloogd? Ge zijt toch op zijn minst gaan overgeven?

  • zapnimf Says:

   Dat is hier wel mijn sanitair materiaal hè? Daar ga ik niet op kotsen hoor.
   Ik ben eigenlijk even kinderachtig, want ik probeerde mijzelf heel erg arm voor te doen en tegelijk veel verstandiger dan hij want hij had de gewoonte haar vriendinnen te willen kakken zetten omdat hij ze niet slim genoeg vond.

 6. March Says:

  Ik had uw TV nog niet zien staan. Azo’n kleintje. 🙂

 7. bentenge Says:

  Persoonlijk vind ik die stereo links van dat euh, TVtje, ook niet je dat. Ik kan je een iets performanter systeem aanbevelen. En waarom moet zo’n kachel zo klein zijn? Had je daar niet beter een groter exemplaar geplaatst? Ik zou ewa muur uitbreken en een echt deftige Stüv plaatsen.

 8. Leen* Says:

  Ah, blij te lezen dat er nog volk is dat nog minder in uw gratie valt dan mezelf!

  • zapnimf Says:

   Gij moogt tenminste nog komen eten, maar kunt nooit. (lees: moet vroeger weg) (of : o maar, ik moet nu veganistisch doen ineens) (of : de gilbert moet een marathon lopen)
   Wie roept er hier vloeken over de gratiën uit?
   Heb ik mij al een hond aangeschaft om u te pesten? Nee? Wat zaag je dan? 😉
   Nog steeds welkom hoor, lieveke.

   • Leen* Says:

    Ha, ik heb de Gilbert al verteld dat ik van de Brugge-uitstap een tweedaagse ga maken, nu gij!
    Het zal wel met kinders zijn, maar als ons park-bootje-koets-plan doorgaat, dan gaan die dat o zo fantastisch vinden.

 9. Eilish Says:

  Mijn lief lacht ook altijd met mijn TV (ongeveer zelfde formaat als de jouwe, en ook met een torentje toestellen onder), niet dat hij een dikke nek is, verre van, een man die zijn centen jarenlang alleen voor zichzelf verdient mag die voor mijn part besteden aan een reuze TV en dito fruitig computerscherm.
  Dat hij ooit eens voor de grap aan mijn Piepedolleke (diegene die denkt dat de TV haar privébezit is) heeft wijsgemaakt dat we zouden wisselen van TV, vond zij achteraf niet zo een goeie …
  Wat een kwallige mannensmaak heeft die vriendin van jou zeg, ‘k hoop dat die ziekte ondertussen over is, ja toch ?

  • zapnimf Says:

   Volgens mij was de ziekte over nog voor ze in de auto stapte, maar toen zat ze er nog een hele zomer mee opgescheept tot hij werk had en iets om te wonen had gevonden.
   Ik zei : “Hij heeft toch een schone Mercedes om met zijn stinkbeest in te gaan slapen?”
   Maar dat kon ze niet over haar hart krijgen.

 10. Menck Says:

  Haha, zo’n mensen vind ik de vleeswording van uitlachtelevisie. Als ik er eentje ontmoet, dan komt het duveltje in mij gegarandeerd naar boven. En het verdwijnt pas als ik hun ego helemaal heb platgetrapt.

  • zapnimf Says:

   Jij bent al even erg als ik. Ik moest het ook altijd laten voelen. Moose niet, die keek er alleen maar onverstoord door. Die heeft zelfs niet de behoefte om iemand (kwallerig) op zijn foute redeneringen te wijzen.

 11. veerle Says:

  Ze zijn toch niet meer samen, die twee, hoop ik.

 12. elke Says:

  Ik heb dit verhaal al een keer of twee live gehoord, maar het blijft een plezier om te lezen. Waar ik ook blij om ben: dat je kan leven met zo’n klein tv’tje. Dan moet ik mij niet ongemakkelijk voelen als jullie komen logeren. 😉

 13. Marjelle Says:

  Gelukig was de tijd op een gegeven moment om! Ik weet uit ervaring dat in sommig gezelschap minuten soms uren duren. 😉

 14. Marjelle Says:

  En hier nog even een ‘k’ dan kijkt gelukig gelukkiger.

 15. Menck Says:

  Ook al grappig: wat is een mens met tunnelvisie eigenlijk met een grote breedbeeldtelevisie?

 16. ysabje Says:

  kwallen moeten er ook zijn. ze helpen de toffe mensen meer te appreciëren. en ze moeten dienen voor leuke blogstukjes 😉

 17. micheleeuw Says:

  Ik zou niet graag zo’n mens over vloer hebben en als het dan toch zou moeten, ik zou hem volledig negeren ! Straf van je dat je je kon inhouden.

 18. bart Says:

  Zalig geschreven.
  Maar wat ik niet snap: waarom doen jullie de moeite om die eigenhandig uit het bos gesleepte, verzaagde en gekliefde houtblokken ook nog eens zo mooi af te ronden en uit te frezen? Je mag dat ook gewoon zó in de houtstoof stampen hoor.

  • zapnimf Says:

   Bart, dat is een oude foto, van in de tijd dat ons eigen hout op was en we gekochte brol stookten (voor de gezelligheid). Wij hebben niet altijd hout voorhanden en als we het wel hebben, is het niet altijd al droog genoeg. Er moet af en toe eens een boom omvallen of een rotte door ons, als goeie huisvader, gerooid worden en dan kunnen we weer een jaartje verder met de kachel. Nu moet er weer dringend gekliefd worden en gestapeld want het is weer armoe troef.

 19. Affodil Says:

  Ik vind dat ook zo’n leuke sport, zo’n ballon lek prikken. Manlief ziet dat dan al aan mijn gezicht dat er iets op komst is en doet al teken van “stoppeke d’r uit?”.

 20. Rebelse Huisvrouw Says:

  Mooie zin, over dat geld: ‘Die van een ander, die van hem, het maakte niet uit als de wet van het fortuin maar gold. Allebei lieten ze hem gelijktijdig in de steek.’ Vooral dat ‘allebe lieten ze hem gelijktijdig in de steek’. En verder een leuk stukje!

 21. Nico DP Says:

  Ha ik herken het daar toch nog! 🙂


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: