Zapnimf in de mist? De anti-rokersmist!

  

zapnimf1kleinlichtroze-op-wit   Maandag.
In mijn hoofd ben ik vanaf nu bijna niet-roker. Nog anderhalf pakje te gaan. Anderhalf pakje mentale oplading. Nog dertig keer mezelf ‘yuk’ en ‘bah’ toewuiven bij het opsteken van iedere stinkstok. Velerlei onwelriekende adems reminisceren. Gele vingers detesteren. De schaamte heroproepen bij het halfjaarlijks tonen van mijn onderste gebitsbinnenkant aan de tandarts en haar ‘Tssssss’ opnieuw hoor-voelen, hoe dat ene geluidje erin snijdt. “Tsssssss… cafeïne, nicotine?”
Helaas vooral ook verkeerdelijke indoctrine. Onbewijsbare stellingen over de combinatie gezelligheid-communicatie en hoe daar meerwaarde aanzit als er iets aan je mondhoek bengelt. Het uitlachen van die ene collega die op vijf meter potsierlijk met beide handpalmen frisse lucht wil scheppen als hij in de buurt van het rokershol gluipt (want het is een gluiperd!).
Enfin. En een rekensom leert mij dat ik jaarlijks tweeduizend euro rijker zou blijven : een poetshulp, een uitheemse vakantie, jezelf onbeteugeld op de boekenbeurs loslaten…
Euh… een bedelaar vooruithelpen in het leven. De belastingen blijmaken. Mensen omkopen die het stil moeten houden dat ik zogezegd gestopt ben met smoren.
 
Dinsdag.
Nog net genoeg saffen om woensdagnamiddag te halen, uw zapnimf geraakt stilaan in de piepzak. Ze deelt haar voornemen mee aan een rook-vriendin die haar betweterige buurvrouw wil ontlopen en bijgevolg mijn tuin heeft uitgekozen om in te gaan liggen. Vriendin lacht net iets te hard. Ik damp net iets te veel.
 
Woensdag.
’s Middags pretendeer ik alsof er nog steeds niks op til is. Ik maak mezelf wijs dat die sigaretten waarlijk vies smaken. En steek er nog een op. En nog een. Laat het vooruit gaan. Tegen mijn zin laat ik de allerlaatste beschikbare branden. Ik inhaleer en blaas. Zet de gedachten bewust op stop.
Niemand die het weet, ik zou nog vlug de Colruyt kunnen binnenwippen… Naah. Gedaan met repeteren. Voor echt nu. Ja? Zeker? Ja.
Eey, ik ben al een kwartier gestopt!
 
Donderdag.
Het bewijs is geleverd. Ik woon in een commune waar niemand interesse heeft voor zijn medebewoners. Moose noch de vier zaps hebben ook maar iets in de gaten. Sinds gisteren 16.00 u ruik ik naar roosjes, ruft mijn bek niet meer, verdwijn ik niet meer ieder kwartier naar buiten en moeten ze het zonder mijn rokershoestje stellen. Even wordt het nog spannend, als ik na het avondeten meteen naar het ziekenhuis (onze pa) wil vertrekken en zij veronderstellen dat ze nog één sigaret de tijd hebben om te lummelen. Maar niemand die het uitspreekt.
Ik speur naar afkickverschijnselen, maar behalve de goesting om met een broodmes onze katten te scalperen, vind ik er geen. De cold turkey van Pall Mall is niet echt om over naar huis te schrijven. Heldhaftig vechten tegen koppijn, trillende vingers, verborgen verleiders… het is duidelijk inflatie in het heldendepartement.
Of misschien toch één vergeefbaar blaampje deze dag : ik zoek en vind roltabak van over de honderd jaar oud in moose zijn jas die hij vandaag uitzonderlijk niet draagt. Zei ik al dat mijn zelfgedraaide shaggies nog meer zuigen (anti-betekenis) dan mijn kookkunst? Ach kom, die vier trekjes aan iets dat zelfs niet benoemd kan worden als sigaret, die vergeef ik mezelf.
Mijn moeder herkauwt een item over fijn stof dat ze op televisie heeft opgevangen en dreigt met een schuddende wijsvinger. Ik zwijg. Iedereen zwijgt.
 
Vrijdag.
Goesting. In eten. Het spijtige van de zaak, is dat ik ook de overdaad aan calorieën tegelijkertijd heb verbannen met de rook. Hoe stom kan je zijn? Of ik ben niet-roker in mijn blote (omdat er dan niks meer past) of ik ben niet-roker en tevens voedselonthouder.
De jas is samen met de toebak naar mooses werk vertrokken. Klote.
Nog steeds niemand die mijn eenmansintoming appreciëert. Wegens nog steeds niet opmerken. Als ik mijn gouden jubileum vier met moose, zal ik hem wel inlichten dat ik ooit te kampen had met een verslaving, hij mag dan raden dewelke.
Ik wil nog steeds niemand vermoorden, maar de drang komt toch opsteken. Wanneer zal ik een halve dag niet aan roken denken? Hoe zal mijn actieplan verlopen als ik me weerom tussen doempend volk beweeg. Jee, ik ken veel doempend volk. Veel meer dan goed voor me zal zijn.
 
In een boekske las ik een geweldig woord : verkwanselen.
Uw zapnimf is toch een heldin. Zoveel druk op zichzelf richten. Als het haar niet lukt, dan is haar geloofwaardigheid verkwanseld.
Er is er al zo eentje ooit de mist in gegaan. Dat was te wijten aan een karakterstoornisje. Helaas heeft ze daar een heel gamma van.
 
Amehoelamijntroela zeg!

Advertentie

21 Reacties to “Zapnimf in de mist? De anti-rokersmist!”

 1. zeezicht Says:

  Allé komaan hé!
  Niet opgeven vóór je begonnen bent!
  Zorg dat je vingers iets te doen hebben… wat dacht je van haken of breien? 🙂
  Nee echt… ik wens je veel sterkte!

 2. liza Says:

  Hm, even doorgeklikt naar dat vorige dat de mist in gegaan was. Jij, dik? Ik lees hier al een hele tijd mee, en ik stelde me bij jou altijd een intelligent en gesofisticeerd uitziende blondine met schouderlang haar en een BMI van 20,3 voor. Dan was ik waarschijnlijk mis. Maar mis gedacht is al goed begonnen en half gewonnen in dit geval zeker? Allez, slank en rookvrij, geef toe, dat klinkt toch goed hè. Komaan, doet uw best! Wij staan allen achter u met ons duimen in de lucht!

 3. Leen Says:

  Ik herken mijn mooie jonge 23 jarige dochter nu, met haar klaplong van een tijdje geleden … nog steeds verlangend … Ik mag me niet voorstellen dat ik mijn glas wijn zou moeten opgeven, maar wijn drinken is een gewoonte, geen verslaving natuurlijk:-)

 4. fotomart Says:

  DOORZETTEN !!!
  Niet omdat je waardering zou krijgen van je omgeving, maar omdat JIJ er beter van wordt.

 5. Stef Flater Says:

  Het geld dat je uitspaart met roken kan je direct uitgeven aan een nieuwe garderobe. En dat zal wel door iemand opgemerkt worden. Het kan natuurlijk ook gebruikt worden om voor uw Moose en die vier Zappers een nieuwe bril aan te schaffen. Kwestie dat ze je nog zien staan.
  Een verslaving heb ik niet. Elke dag chocolade vreten is geen verslaving. Het is een … eh … Oh, fuck. Wat maak ik mezelf weer wijs? 😉
  Veel sterkte in elk geval. Probeer door te zetten. Het zal niet alleen voor je portemonnee goed zijn.

 6. georgina Says:

  Bravo! Prachtig verwoord en herkenbaar. Wees jij een voorbeeld. Zo van: zij kan het, dus wij ook. Veel succes!!!

 7. micheleeuw Says:

  Hou vol ! Je wilt toch weer niet moeten schrijven dat het je niet gelukt is ? Als dat geen motivatie is ?
  Sterk van je dat je het probeert : ik kan/wil het (nog) niet.

 8. Marleen Says:

  Je gaat het volhouden! Natuurlijk! En dat eten, laat het: kauwgom, dat is de oplossing. Yes, you can! ;))

 9. ysabje Says:

  roken is geweldig. Ik ben nu twee jaar gestopt en ben daar blij om, maar ik vond het wel fijn om te roken. Ik heb er al die jaren erg van genoten en nu mis ik het nog regelmatig. maar het is geen dodelijk gemis en het is toch een beter leven zonder. En dat lijden in het begin, dat duurt maar een maand of drie. Dat moet je zeker proberen volhouden. Pas als je dat gehaald hebt kan je nuchtere belsissingen nemen…

 10. zabrila Says:

  Willen stoppen is de eerste goede stap.
  Een uur zonder sigaret is de volgende, en voor je het weet liggen er ettelijke dagen zonder doemp achter jou. Als ik het kon, kan jij het ook. Ik herinner me nog de goesting naar de volgende sigaret terwijl ik er nog een aan ’t roken was. Inmiddels is dat al meer dan 17 jaar geleden… want trek in trekken gaat voorbij in een fractie van een seconde!
  Diëten vind ik heel wat moeilijker, alleen al omdat je wel moet eten en het bereiden, waardoor er te veel aandacht naar voeding gaat. Maar je hebt bewezen dat je het kon, chapeau dus. Goede moed!

 11. Sjattie Says:

  Gij hebt uzelf jaren wijsgemaakt dat ge die sigaret nodig had maar da’s bullshit. Vergelijk uw verslaving met een beest dat in u zit: met elke sigaret die ge rookt geeft ge da beest eten en groeit het, met elke sigaret die ge niét rookt hongert ge da rotbeest uit en over een paar weken/maanden is da beest zo dood als ne pier. Da beest weet da natuurlijk ook en zal de eerste tijd wel ferm van zijn oren maken en da zal het jou moeilijk maken. Maar onthou: gij hebt die sigaret niét nodig! Ge zijt vanaf nu een nietroker, alleen snapt da beest het nog nie helemaal. Als ge graag wa ondersteuning vindt: allen carr was my friend, nu bijna een jaar geleden (is van hem dat ik dat idee van beest heb gepikt). ik ben zelf niet echt van het zweverige type maar dat boek heeft echt mijn leven veranderd. en om op de vraag te antwoorden wanneer ge ’s een halve dag niet aan sigaretten gaat denken: als ge doordrongen geraakt van het idee dat ge geen sigaretten nodig hebt dan zijt ge over een paar weken al aan dat punt van “hé ’t is langer dan 24u geleden dat ik eraan gedacht heb”. Bezie stoppen met roken niet als een straf of een gemis maar als een beloning en een verrijking voor je leven, da’s de belangrijkste klik die ik gemaakt heb, voor mij was het nooit een kwestie van volhouden maar elke dag blij zijn dat ik er éindelijk vanaf was, dat ik niet meer moést roken, het niet-roken op zich is het mooiste cadeau dat ik mezelf ooit heb gedaan 🙂

 12. Margo Says:

  De enige manier die bij mij werkt is…zwanger zijn en een baby in huis hebben. 3 jaar is’t gelukt, zonder problemen what so ever. Maar toen ging het fout. “ach, eens trekken kan geen kwaad…”
  NIET DOEN, NOOIT EEN TREKJE WAGEN, NIET NOOIT NEVER DOEN, want de kans is groot dat ge weer vertrokken zijt.
  Good luck, Zapnimf.

 13. zapnimf Says:

  @Zeezicht : Merci, tot hiertoe lukt het nog. Mag punniken ook?

  @Liza : Zelden harder gelachen dan na het lezen van jouw commentaar : 20,3? Gesofistikeerd? (ok, intelligent ga ik niet in vraag stellen, we hoeven nu ook weer niet te overdrijven met ontkennen.)
  Bedoel je zo met mantelpakje? Zaakjes allemaal voor elkaar? Zelfzeker en knap genoeg om zelfzeker te zijn?
  Lieve Liza, ik weet niet hoe ik jou die indruk heb kunnen geven, maar het is fijn om u te leren kennen!

  @Leen : Ik herinner mij dat verhaal, maar ik vroeg me toen ook al af hoe roken een klaplong kan veroorzaken.

  @Fotomart : Ja fotomart, ik zal proberen fotomart.

  @Stef Flater : Ja, kan ik me een mantelpakje aanschaffen zodat ik een beetje beter op Liza’s beeld gelijk. 😉
  Ondertussen heeft moose toch ontdekt dat ik niet meer ieder half uur even naar buiten moet. (We spreken zaterdagmorgen : drie dagen later!)

  @Georgina : Behalve Micheleeuw en Margo lees ik niks van andere rokers, wat wel een beetje raar is, gezien ik er veel ken. Zij willen helemaal geen voorbeeld! En ik wil die druk ook niet. ’t Is al erg genoeg dat ik het naar buiten heb gebracht. (Maar het lukt nog tot nu toe)

  @Micheleeuw : Motivatie? Dat is hete adem in nek. Maar tevens ook de reden waarom ik het gedaan heb. Afgaan is toch ook maar afgaan hè?

  @Marleen : Yes, I can(derellekes)!

  @Licht in de duisternis : Ja baas!

  @Ysabje : ‘Maar een maand of drie’ dus… slik.

  @Zabrila : Ja, minder eten is inderdaad ook een moeilijke. (Sssst, van die 34 kilo die eraf waren, zijn er 18 terug bij, maar daar gaat ook verandering in komen! Ik ben ambitieus! Ahum.)

  @Sjattie : Tiens, ik wist niet dat mijn lintworm wilde roken?
  Hèhè, ik zal het ook zo bekijken : het schoonste cadeau dat ik mezelf geef. (Uiteraard, van die uitsparing kan ik binnenkort mezelf de schoonste lingerie betalen.)

  @Margo : Niet trekken, niet trekken, niet trekken, niet trekken, niet trekken… ok. Merci.

  Bedankt allemaal.

 14. veerle Says:

  Doorgaan! Veel succes gewenst!

 15. annava Says:

  Hoola hoola! Zeer veel succes ermee! Je kan dat wel!
  Ik vind da altijd knap, mensen die proberen te stoppen met roken.

 16. affodil Says:

  Nog altijd OK? Zeker niet opgeven, he! Tussen mijn laatste en de volgende ligt nu al ruim 10 jaar en dat zal nog wel meer worden. Dat kan jij ook! En als je nu extra láng van elke hap geniet (je verliest nu geen tijd meer met roken), dan heb je minder tijd om véél te eten.

 17. elke Says:

  Hou je nog altijd vol? Dat is al ééntje minder op de blogmeeting de volgende keer. Vol verlangen klopt mijn hartje. Geef toe: daarom alleen al zou je het doen.

 18. ili Says:

  ik heb speciaal even gewacht met reageren :-p

  wat hebt ge ondertussen al kapot gekauwd? gefruld ? gefrunnikt ?
  hoeveel sigaretten stiekem afgebietst? 😉

 19. zapnimf Says:

  Het lukt nog steeds.
  De druk van het bekend te maken, helpt dus!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: