Het hoeft niet altijd een zapnimf zijn die valt (1)

   Op een zonnige zondag nog niet zo lang geleden, hees ik mezelf weeral het zadel in om te gaan werken. Zo is dat in het onderwijs, er moet geen jaarmarkt voor de deur plaatsvinden of de directeur ziet er een opportuniteit in om weer wat inkomsten te genereren bijgevolg zijn voetvolk achter de toog te zetten. Ook op zondag, ja. (nog in het verschiet : mosselfeest, schoolfeest 3-daagse, krokuswandeling, karweidagen) Uw zapnimf houdt niet zo van pensenkermissen en al die corvee die dat met zich meebrengt en plaatst zichzelf altijd onderaan de arbeidslijst : de opruim. Met stip de meest verguisde job onder de collega’s, maar dan kan ik in ieder geval nog mijn dag besteden aan euh… niksen en pas tegen de avond opduiken onder luid hoera-geroep, want mijn intrede betekent : einde is in zicht. (Heel misschien overdrijf ik een beetje wat betreft die hoera.)

Maar daarover wilde ik helemaal niet schrijven. Kijk, mijn vingers zijn artificieel intelligent!

Soit, ik zat dus in het fietszadel en pendelde ijlings naar het emplooi. De halve wereld had eveneens zijn velo van stal gehaald en reed in omgekeerde richting. Hier en daar vertoont het traject een vernauwing en een tegenligger is daar nefast voor de vlotte doorstroming. Het is dan aan je levenservaring om af te tasten wie waar een uitwijkmogelijkheid heeft om de hoffelijkheid voorrang te geven op de snelheid. U snapt het plaatje? Nee? Dat treft, want hier voorzie ik een illustratie voor u.

Daar probeerde ik evenwicht te houden. Gezellig tussen twee puntdraadomheiningen met daarachter een hele veestapel om je te vertrappelen als je het pad verlaat. Aan de overliggende kant fietsten twee jongelui.
“Stop voor de prikkeldraad. Stop voor de prikkeldraad. Stop voor de prikkeldraad…” bracht ik mijn telepathie over. Het meisje deed netjes zoals ik haar geluidloos gezonden had. De snaak moest natuurlijk net in de versmalling halthouden zodat het passeren een pak moeilijker werd.

Als ik al mijn gezicht in kwaaie kreukels wilde kronkelen naar het kereltje, had ik daar geen tijd voor want de meid viel pardoes opzij in de (droge) bedding van de beek. Voetje iets te ver opzij gezet. Kan gebeuren. Slechts een voorbijflitsende seconde dacht ik :

“kijk eens aan, het hoeft niet altijd een zapnimf te overkomen, dat hondsdol gedoe.”

Deze cordiale daad van het meisje overspoelde mij met mildheid en ik trok haar fiets omhoog zodat ze proestend uit die beek kon klimmen. Haar metgezel daarentegen protesteerde, want hij sukkelde met zijn foto-gsm. Het kiekje was nog niet geschoten.

Even overwoog ik een trap in de ballen.
Er zijn grenzen aan mijn goedertierenheid.

19 Reacties to “Het hoeft niet altijd een zapnimf zijn die valt (1)”

 1. micheleeuw Says:

  Goed dat je gestopt bent om haar op te rapen. Zo heb je haar behoedt voor een beschamende foto die zeker op facebook zou terecht gekomen zijn. Je bent een lieverd !

 2. ariadnesdraad Says:

  Mee eens … Enne, die trap, is dat er nog van gekomen ?

 3. stefdenflater Says:

  Waar is de ridderlijkheid gebleven? De hoffelijkheid voor de medemens? Behulpzaamheid? In plaats van haar te helpen een foto nemen met zijn gsm. Bah. Je mocht van mijn part hem een goed gerichte kniestoot richting ballenwerk gedaan hebben. Zoveel grofheid verdiend dit.

 4. Margogogo Says:

  Dju, dat die foto nu niet gelukt is, seg!

 5. patrick Says:

  Ik geniet van de plaatjes! mooi(

 6. bentenge Says:

  Deel 1 van de blog : dank je wel om tegen de zin in aan het sociaal weefsel te werken.
  Deel 2 : schitterend zo fietsen door de velden. En ik trap ook graag tegen een bal.

 7. ysabje Says:

  schoon landgoed dat gij zadelings doorkruist en waar gij edele jonkvrouwen van den dieperik redt!

 8. Jos Says:

  Ben benieuwd naar deel 2..


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: